052 214 054
info@kantinapula.com

Kantina – nova zvijezda

PULSKI RESTORAN S URBANIM ŠTIHOM VRATIO SE U PUNOM SJAJU
Restoran „Kantina“. Mnogima je itekako poznata jer je mnogo godina bila kultno mjesto obiteljskog druženja i gastronomski hram. Oduvijek su se tamo na oltar dobre kuhinje prinosile „žrtve“ svježih namirnica, iz neposredne blizine.
Mnogi su se zainatili i uvjeravali ponajprije sami sebe da stari sjaj „Kantine“ mogu vratiti „tek tako“. Umjesto zvijezde, zasjao je nakratko samo –meteor!
Restoran je ponajprije filozofija, promišljanje i kreativnost! Restoran treba doživljavati kao vlastiti dom i kao takvog treba ga ponuditi gostu! Sva pravila koja vrijede za blagdansku trpezu jednog toplog obiteljskog druženja moraju vrijediti i u restoranu. S jednom razlikom-u restoranu je svaki dan blagdan. Ponekad je  dovoljan gutljaj domaćeg terana, komadić sira ili neka na brzinu spravljena palenta.
Mi, koji danas razmišljamo o „Kantini“ upustili smo se u avanturu koja ipak i nije toliko nepredvidiva. Gotovo ništa nije prepušteno slučaju. Od vizualnog identiteta do gastronomske filozofije došlo se ponajprije poštujući tradiciju, no s dovoljno hrabrosti da se gostu ponudi upravo ono što traži, ali i da ga se nauči. Ako sam ne zna što tražiti.
Edukacija gosta možda je najveći izazov dobrih restorana. Kuhinja je jezik kojim se koristimo da bismo izrazili harmoniju, kreativnost, sreću, ljepotu, poetiku, magiju, humor i , zašto ne , provokaciju.
Eno-gastronomski bljesak sigurno nije filozofija „Kantine“.
Zašto će upravo na ovo mjesto pohrliti mnogi znatiželjnici, poznavaoci, željni dobrog „restoranskog“ osjećaja? Jedan od razloga je i taj što je doista ostvaren priželjkivani povrat kvalitetnoj gastronomiji. Domaće uzgojene rajčice (iz autohtonog istarskog sjemena), povrće strogo kontrolirane kvalitete, maslinovo ulje koje kao lokalni brand postaje prepoznatljivo i u svijetu, kućno vino odnjegovano u podrumima iz neposredne blizine, poseban pazinski krumpir, a ružmarin, lovor i bosiljak samo su djelić začinskog bolja i mirodija koje se izdašno i s naglaskom iskoriste u kuhinji. Pulska juha-autohtoni pulski recept, spravljana od brancina i povrća, mogla bi recimo biti zaštitni znak restorana.
Ako je u Francuskoj chef - zvijezda ovdje je zvijezda i chef - namirnica! A, zakon je – sezona! Menui se redovito nadopunjuju jelima od sezonskih namirnica, A kreativno osoblje smišlja razloge za prezentaciju i posebne ponude da se gosta ugosti i stalno održi budnim!
Upravo to, niti gost, a kamoli osoblje restorana nikada ne smije biti uljuljkano u neku optimalnu atmosferu koja svima odgovara. Treba se ponekad koristiti i čuvenim kuharskim „tajnama“ koje često i ne postoje, ali posluže za malo teatra i mistifikacije.  Gost na odlasku, ponekad glasno, ponekad potajno, nakon kratke rekapitulacije dobivenog i plaćenog-komentira ovako: „ Svaka čast! Očekivao sam puno veći račun! Sigurno dolazimo uskoro opet“! Nema velike mudrosti. Pošteno i nikako nezasitno spram gosta! Recimo, i to bi mogao biti zaštitni znak restorana.

Restoran u centru grada s pravim urbanim štihom, s naglaskom na lokalnu gastronomiju koja ne podilazi zakonima tržišta u smislu da se jeftina namirnica proda što skuplje, već naprotiv, da se prava namirnica ponudi gostu koji zna  što je dobro i zna, da to treba platiti-je nešto što Pula trenutno nema!

Sve dosada napisano možda djeluje kao apstraktna filozofija jednog entuzijaste, no razgovori s ljudima, komentari i odobravanja na koja samo naišli pričajući o ovim tek, nabacanim temama, daju nam za pravo da mislimo kako ima smisla „Kantinu“ darovati građanima Pule.
Zakoni ponude i potražnje ionako se ne mogu izbjeći, no treba krenuti s filozofijom koje se ponuda neće sramiti, a potražnja je dobrodošla i formira restoran kontinuirano i u dosluhu je s onima koji žele doći u njega. Ne samo jednom.

Đorđe Stošić